Välja barnvagn när du har tvillingar

En tvillingvagn eller syskonvagn är en barnvagn som är till för att köra två barn samtidigt. Det kan vara tvillingar eller syskon, som är ganska nära varandra i ålder. Ofta kallas de för syskonvagnar, men har samma funktion som en tvillingvagn. Tvillingvagnen kan antingen ha barnen placerade bredvid varandra eller framför/under det andra barnet. En del vagnar behöver du en separat liggdel till och andra kan du ha en mjuklift, som du sätter i sittdelen. På många tvillingvagnar är sittdelarna endast vända framåt och går inte att ändra. Det är också bra om ryggstödet är delbart när barnen sitter bredvid varandra. Då kan ett barn sitta och ett ligga ner, vilket gör vagnen mer flexibelt.

När du väljer tvillingvagn ska du tänka på bredden på vagnen, eftersom den är bredare kan det vara svårt att ta sig fram och den kan vara för stor för bilen. Vill du ta dig fram utan problem i kollektivtrafik, ska måttet på vagnen inte vara mer än 75 cm. Två barn väger mer än ett, vilket naturligtvis gör att vagnen ställer högre krav på att vara stabil och robust. Tvillingvagnen är lite jobbigare och tyngre att köra än en vanlig vagn. Tänk även på att det är även säkrare med en vagn med fyra hjul istället för tre. Det finns fyrhjulingar som även har svängbara hjul fram för att göra den smidigare, om du oroar dig för att den blir klumpig att svänga.

Är det tänkt att du ofta ska ha med vagnen i bilen, underlättar det om vagnen går att fälla ihop utan att du ska behöva plocka isär den. En del handtag går att justera i höjdled, vilket är bra om det är fler som ska köra vagnen. Se till att välja sittdelar som är rymliga och stora nog så barnet kan växa utan att du behöver byta vagn direkt. Tycker du om att vara aktiv och planerar att vara ute i naturen mycket, kan det vara smart att välja en vagn med större fasta hjul, medan en smalare vagn med svängbara hjul fungerar bäst om du är mycket i stan.