Många mindre låna att samla ihop?

För den som har många mindre lån som är tagna för konsumtion eller investeringar i hemmet kan det bli ett uppvaknande om man sätter sig ner och samlar ihop de lån man har på ett papper. Det kanske inte var på det här sättet man hade planerat från början.

Gör man en översikt över de lån man har kan man också titta på vad de kostar. Det bästa är att summera ihop lånesummorna och sedan tittar på den verkliga kostnaden för räntor, aviseringar och eventuella förseningsavgifter man haft. Låt oss säga att summan av de här lånen är 100 000 kronor; betalda räntor är 8 000 och övriga avgifter 2 000. Då betyder det att den verkliga lånekostnaden under året är 10 %.

Man kan då jämföra med vad man betalar för sitt bolån; den summan är kanske hälften så stor.

Nästa fråga är vad man kan göra åt saken

En första åtgärd är att se om det är något av de här lånen som är dyrare än de andra. En nästa åtgärd är att se om det vore möjligt att ersätta det dyrbara lånet med något annat.

Tittar man på nätet så kan man se att det finns ett antal kreditinstitut utanför storbankerna som erbjuder sig att samla ihop smålån till ett. Det är inte säkert att det blir så mycket billigare, men man vinner på att man får en översikt.

En annan åtgärd kan vara att vända sig till sin fackförening. Många av dem har avtal om just sådana samlingslån till lägre räntor med storbankerna.

En tredje möjlighet är att tala med banken om det kan finnas en möjlighet att höja sitt bolån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *