Fredrikshamn och norra Jylland

Fredrikshamn på norra Jylland är en liten hamnstad med cirka 23 000 invånare. Staden fick sitt namn – Frederikshavn – samt stadsrättigheter under tidigt 1800-tal. Den så viktiga hamnen började byggas 1830 och har utvidgats flera gånger sedan dess. Hamnen har länge varit en viktig knutpunkt för både fisket och sjöfarten i Kattegatt.

Till Fredrikshamn tar du dig enkelt från Göteborg på tre timmar med Stenaline-färjan Göteborg-Fredrikshamn, vilket gör denna del av Danmark till ett populärt resmål för västra Sverige. Du kan dels stanna till i Fredrikshamn, men även upptäcka norra Jylland under några dagar. Det går flera avgångar per dag från Göteborg, och du kan välja att stanna några timmar och njuta av shopping och god mat innan du tar färjan tillbaka. Det går också utmärkt att övernatta nära färjelägret och upptäcka Fredrikshamn med omnejd under en minisemester.

Trots att Fredrikshamn är en liten stad har orten mycket att erbjuda. Färjelägret med dagliga förbindelser till Göteborg och Oslo har gjort att stadens centrum har ett utbyggt shoppingstråk där du hittar designbutiker, kläd- och sportaffärer och lokala delikatesser. Det finns också en uppsjö av restauranger med klassisk dansk och internationell mat. Turistbyrån är också lätt att hitta då den ligger intill färjeterminalen.

Förutom att shoppa i centrum kan du även hyra cykel och ta en tur kring den botaniska trädgården och fästningen Bangsbo söder om staden. Här har du utsikt över Kattegatt och Fredrikshamn. Besöker du staden i slutet av juni kommer du att få uppleva Tordenskioldsdagarna. Det är en årlig händelse då den norsk-danska amiralen Peder Tordenskiold firas med historiska skådespel och bland annat ståtliga segelfartyg från 1700-talet.

Tar du bilfärjan över finns det mycket att upptäcka på norra Jylland. Råbjerg Mile på vägen till Skagen är sanddyner som mer liknar en öken och också är den största vandrande sanddynen i Danmark.