Det kan vara svårt att hitta rätt när man letar efter en ny kockkniv. Idag finns det många olika varumärken och modeller att välja mellan och det är inte alla som vet vad som är viktigt att tänka på när man ska välja sin nya kniv. Tre viktiga faktorer att ha i minnet är priset, knivens skäregenskaper och dess ergonomi. Bara för att en kniv är dyr betyder det inte automatiskt att den är skarpare och av bättre kvalitet än ett billigare alternativ. Det finns faktiskt riktigt bra kockknivar att få till ett rimligt pris. Att kniven känns bra i handen och att du kan arbeta smidigt och bekvämt är förstås väldigt viktigt. Därför bör du välja en kniv som har ett ergonomiskt handtag.
Många funderar ofta över om de ska välja en japansk eller europeisk kockkniv. Detta val är i stort sett en smaksak. De har båda sina för- och nackdelar. En japansk kniv har oftast ett hårdare stål än en europeisk och därför kan man slipa den med en brantare vinkel, vilket gör den vassare. Däremot är det hårda japanska bladet svårare att slipa själv. Oavsett vilken kockkniv man väljer ska man alltid komma ihåg att det är viktigt att hantera och vårda den rätt för att den ska hålla sin skärpa så länge som möjligt.
Om du är intresserad av att köpa nya knivar kan du göra det på www.köksmästaren.com