Hur byter man ytterdörr?

Byten av dörrar är något som kan variera i svårighetsgrad beroende på vilken typ av dörr det handlar om. En tunn innerdörr är till exempel inte alls speciellt svår att byta ut, och detta är något som de flesta klarar av att göra på egen hand. Detta är dock något som i många fall automatiskt blir svårare när det istället handlar om ytterdörrar som behöver bytas ut. De ytterdörrar som har en bra kvalitet är nämligen ofta betydligt tjockare och tyngre än vanliga innerdörrar, och på så vis kan det bli svårare att göra det på egen hand. Detta innebär dock inte att det inte går att göra det själv, bara att man här får räkna med mer jobb än vid byte av innerdörr. Är man osäker kan det vara en god idé att anlita en specialiserad firma, då får du dessutom göra ROT-avdrag.

Det första man behöver göra vid byte av ytterdörr är att ta mått på själva dörrhålet för att se till att den nya dörr man skaffar har mått som passar in. Därefter är det dags att inhandla själva dörren, och när det gäller detta finns det en mängd varianter av dessa som skiljer sig åt när det gäller bland annat utseende, om dörren är höger eller vänsterhängd, hur den står sig ur ett säkerhetsperspektiv, samt om det är en enkel- eller dubbeldörr. Utöver dörren krävs det även en del tillbehör för att den ska kunna sättas upp på ett korrekt sätt, så som ytterpanel, tumskruvar, drevremsor, samt även verktyg som t-nyckel och häftpistol, med flera.

Efter att ha införskaffat detta har man sedan det man behöver för att både kunna ta ner den gamla samt sätta upp den nya dörren. Det är nu bara att följa de detaljerade instruktioner för hur dörren ska sättas upp som ofta medföljer den dörr man köper, eller leta upp en bra steg för steg guide på nätet. Sedan är det bara att vara noggrann och hoppas på att allt ska gå så smidigt som möjligt.